Een reactie plaatsen

Sporen in de tijd komt thuis in Brakel … bis !

Het project Sporen in de Tijd is bij zijn derde, van zes haltes aangekomen. Na Zottegem en Zwalm slaat de reizende tentoonstelling tot en met volgende zondag de tenten op in zaal Onthaal, tegenover de kerk in Opbrakel. Gisterenavond vond de plechtige opening plaats in deze mooie, eeuwenoude Sint-Martinuskerk.

Stefaan Devleeschouwer

In zijn geïnspireerde toespraak betoonde waarnemend burgemeester Stefaan Devleeschouwer zijn respect voor de fostmannen, die van 5 uur ‘s morgens tot 5 uur ‘s avonds van huis waren, om hun gezin te onderhouden. In de Brakelse mijnbouwschool werden ze opgeleid tot steenkoolkapper of schietmeester, vertelde Stefaan. Verder had hij het onder meer over de grootvader van schepen De Clercq, die de heldendood stierf in de mijn.

Ludwig De Temmerman

Ludwig, voorzitter van de Geschied- en Heemkundige Kring Triverius ging door op zijn elan van afgelopen woensdag, toen de reizende tentoonstelling op de fiets verhuisd werd van de Boembekemolen naar Opbrakel. Ook toen vertelde hij over zijn grootvader Louis De Temmerman, landbouwer te Sint-Goriks. Vanuit de boerderij vertrok Ludwigs vader met de trein naar de school te Brakel.

Ook dacht Ludwig terug aan de boerderij waar hij zelf opgroeide, die weiden had aan beide kanten van de spoorweg. Hij herinnerde zich verder de aanmaningen die zijn vader kreeg van de spoorwegen, om de bomen langs het ijzeren spoor te vellen. En dat er geleefd werd op het uur van de treinen. Horloges hoefden de buren van de spoorwegen niet te dragen, de treinen reden destijds immers op tijd …

Marijn Devalck

Schepen Marijn Devalck dacht terug aan zijn jeugdjaren, in het centrum van Nederbrakel. Waar hij, buiten gezeten met zijn grootmoeder en -tante, de kompels terug naar huis zag gaan na hun lange, zware dagtaak. Ze rochelden en spuugden fluimen, zwart van het roet, vaak voor de voeten van de dames van de burgerij. Die hen daarom bestempelden als de zwarte duivels.

Vandaar zijn mooie ode, door middel van een zelf gecomponeerd lied aan de fostmannen … “de trein met de zwarte duivels, dat hij mooi bracht, samen met Jasper Morel.

Vergeet zeker niet de volgende week, ten laatste zondag 29 juni, deze prachtige tentoonstelling te bezoeken. Het loont immers zeker de moeite te genieten van de voorgeschiedenis van het Mijnwerkerspad ! Dagelijks geopend van 14 tot 16 uur in zaal Onthaal te Opbrakel.

Over deze advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Volg

Ontvang elk nieuw bericht direct in je inbox.

Doe mee met 6.224 andere volgers

%d bloggers op de volgende wijze: