KAZ-leerlingen op onderzoek in de stratosfeer

Het educatief project ASGARD biedt via een scholenwedstrijd de kans om wetenschappelijke experimenten uit te voeren in de stratosfeer.

Leerlingenteams van alle scholen mogen projecten voorstellen die in deze hogere luchtlagen kunnen worden onderzocht. De winnende selectie van proeven wordt met behulp van een weerballon de lucht in gestuurd tot op 30 à 35 kilometer hoogte.

Ook de leerlingen van het vierde jaar STEM van het atheneum Zottegem namen deel aan de wedstrijd. De jury selecteerde maar liefst twee experimenten van KAZ-leerlingen om mee te vliegen met de ASGARD-ballon.

twee KAZ-teams

Een eerste KAZ-team met de leerlingen Evelien Fostier, Maya Pieters en Aline Saeyens werkte onder begeleiding van STEM-leerkrachten Fien Philips en Nele Foncke een experiment uit rond de meting van UV-straling. Een tweede team (Jessie Huysman, Noa Segers, Aileen Jacobus en Kobe Janssens), diende het voorstel in om een experiment met rode bloedcellen uit te voeren in de stratosfeer. Zij worden begeleid door hun leerkrachten Myra De Schepper en Thomas De Roose.

verdere uitwerking

Beide teams hebben nu de opdracht het experiment verder voor te bereiden. Eind april 2016 trekken ze naar het Planetarium te Brussel om daar hun onderzoek te presenteren, en wel in het Engels. Er nemen immers ook teams uit het buitenland aan de ASGARD-wedstrijd deel. Na de presentaties wordt de stratosfeerballon klaargemaakt voor lancering. Camera’s aan boord zorgen voor het nodige beeldmateriaal.

Vorig jaar slaagden de STEM-leerlingen van het atheneum er ook al in een experiment met gistcellen mee de stratosfeer in te sturen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA