Zottegemse steenweg in Zwalm wordt aangepakt!

De Zottegemse steenweg in Zwalm wordt in 2017 volledig heraangelegd. Dat kwam Vlaams volksvertegenwoordiger Matthias Diependaele (N-VA) te weten na bevraging van minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). Een welgekomen en broodnodige ingreep!

Zwalmenaar Louis Ide informeerde Diependaele over de bijzonder slechte staat van de N454, de twee kilometer lange Zottegemse steenweg die tot aan het kruispunt met de Zuidlaan loopt. “Het is nog een typische betonweg met smalle en gevaarlijke fietspaden en verzakte betonplaten die voor een hoop overlast en veiligheidsrisico’s zorgen”, stelt Ide.

minister Ben Weyts

Daarop stelde Matthias Diependaele een parlementaire vraag aan bevoegd minister Ben Weyts. De minister gaf aan dat de gewestweg de komende jaren volledig aangepakt zal worden. Het project omvat het structureel onderhoud van de weg, gekoppeld aan rioleringswerken en de aanleg van vrijliggende fietspaden. Het totale kostenplaatje bedraagt 2 miljoen euro.

Iedereen die de baan gebruikt ergert zich aan het bijzonder slechte staat van de weg”, zegt Diependaele. “Mogelijke processen tegen de overheid voor schade aan auto’s door het slechte wegdek moeten we ten alle koste vermijden. Eerder werd de maximumsnelheid al verlaagd naar 50km/u. Ook afzonderlijke fietspaden zijn een must, want de weg is zeer gevaarlijk voor de vele jongeren die langs daar naar school fietsen.

nota’s

De startnota van het project werd goedgekeurd door de Regionale Mobiliteitscommissie (RMC) en het technische ontwerp is momenteel in opmaak. De projectnota dient nog goedgekeurd te worden door de RMC. Daarna kan een stedenbouwkundige aanvraag ingediend worden en kan het bestek gepubliceerd worden. Het is de bedoeling de werken in 2016 aan te besteden en vast te leggen. De uitvoering van de werken zal vermoedelijk voor 2017 zijn. Voorbereidende werken kunnen mogelijk al in het najaar van 2016 beginnen.

We zijn blij dat Vlaanderen vaart maakt achter het dossier en middelen vrijmaakt om de mobiliteit in onze regio te verbeteren. De levenskwaliteit van de omwonenden zal er op vooruitgaan en fietsers zullen zich hier binnenkort veilig kunnen verplaatsen.“, besluit Louis Ide.

MatthiasLouisN454 (1)